U sklopu predstavljanja projekata koji se realiziraju unutar programskog pravca “Slatko i slano” projekta Rijeka – Europske prijestolnice kulture 2020, sinoć se u DeltaLabu održala i prezentacija zvučnog karburatora kao 1.faze izrade zvučne pumpe, okosnice projekta “Sailor – materijalizirani zvuk
grada”.

Sailor je priča o potrazi za slobodom ispričana kroz jedinstven projekt Damira Martinovića Mrleta i Ivanke Mazurkijević u kojem glazba obavija središnju misiju – materijaliziranje zvuka grada. Mrle i Ivanka već neko vrijeme rade na prototipu jedinstvenog “zvučnog karburatora”, koji upija sve zvukove od kojih je satkan gradski život i povezuje ih s vodom. Projekt je idejno predstavljen ljetos, uokviren dvodnevnim glazbenim festivalom , a ono što je uslijedilo je početak njegove konkretizacije.

Cilj je utjeloviti zvuk. Kad zvuk postane fizičko biće, on postaje i glavni autor skladbe Sailor, umjetna inteligencija koja ne oponaša čovjeka ili neku životinju, već je biće iz neke nove prirode” ističe Mrle. U konačnici, stvara se novi živi organizam koji će se probuditi i uz pomoć suradnje s najvećim svjetskim institutom za bioplastiku, nizozemskim Wageningen University & Research.

Pored Mrleta i Ivanke u prezentaciji su sudjelovali tehnički voditelj projekta Andrej Škedel i prof.dr.sc Vanja Travaš s Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, koji su brojnoj nazočnoj publici nastojali što jasnije objasniti postupak obrade zvuka koji je Mrle snimio s jedne od prepoznatljivih riječkih točaka, Trsatske gradine, te pristup izradi zvučne pumpe, čija će se baza izraditi od plastike sakupljene u ekološkim akcijama čišćenja mora i obale. Prototip cijelog mehanizma trebao bi biti gotov kroz nekoliko mjeseci.