Let 3 je ponovo pokazao snažnu povezanost s riječkom publikom, ali i svoju sposobnost da napravi show i nahrani zvukom gladnu publiku. Uživanje u zvuku trajalo je od 20 sati, sve do ranih jutarnjih, čak se pokazalo i kako ga materijalizirati u skulpturu. Sailor se vratio kući.
Treće izdanje Sailora, održano ispred nedavno obnovljenih hala Exportdrva odnosno skraćeno Exporta po novome, iz više je razloga za pamćenje. Pored već spomenute lokacije, ovo je bio prvi veliki koncert nakon korona zatvora, odrađen u uvjetima novog normalnog, koji uključuju popisivanje na ulazu, poštovanje fizičkog razmaka i posljedično tome, strogo limitiran broja posjetitelja. Brojni organizatori, suočeni s ovakvim mjerama, odustali su od održavanja svojih događaja, no ne i Sailor. Odlučilo se pošto-poto pokazati kako se glazbeni događaj može organizirati unatoč svemu i odgovorno zabavljati, kad već moramo naučiti živjet s trenutnim globalnim problemom br.1.
Večer su otvorili Projekt, predstavivši svoj rad kroz niz singlova kojima već neko vrijeme golicaju javnost, a zaokruženu priču u obliku albuma najavili su najesen. Po svemu što smo od njih do sad čuli, već u najavi eventa je bilo istaknuto, za nas su the next big thing iz Rijeke. Nakon ovog nastupa možemo tom stavu dodati još samo ovo: jedva čekamo taj album!
Na pozornicu su se potom popeli Turisti predvođeni legendarnim Vavom i partnericom mu Ivom Močibob, koji su ovom prilikom izredali najbolje pjesme s do sad izašla dva albuma “Human-esque i Revolucion”. Žestoka i energična izvedba, idealna za ono što je slijedilo i zbog čega su u Rijeku potegli i fanovi iz udaljenijih gradova poput Čakovca i Varaždina.
No, prije glavnih protagonista večeri, Mrle je sa suradnicima održao dugoočekivanu prezentaciju Zvučnog karburatora, srca koje pulsira i pritom skuplja zvuk grada, počevši od Trsata pa do paviljona u centru grada u kojem se nalazi karburator. On potom prikuplja taj zvuk, odnosno vibracije i materijalizira ih u fenomenu kristalizacije soli. Publika će, pak, posebnim stetoskopima moći osluhnuti “srce grada“ čime će se još više približiti zvuk kojeg proizvodi grad na Rječini. Projekt su prezentirali tehnički voditelj Andrej Škedel, izv. prof. dr. sc. Vanja Travaš s Građevinskog fakulteta te autori arhitektonskog rješenja Miroslav Rajić i Marin Račić iz arhitektonskog studija MR2. Soundtrack prezentaciji dali su Mr.Lee & IvaneSky koji projekt prate pjesmama od samoga početka, točnije, zvuk Sailora prožima te pjesme te daje naslov njihovom prošlogodišnjem albumu.
Mrle se uza sve spomenute posebno zahvalio i HDS- ZAMP-u koji je prepoznao inicijativu i pridružio se ideji spajanja znanosti i umjetnosti kroz materijalizaciju zvuka.
Kucnuo je čas konačno i za finalni razlog koji ovo izdanje Sailora čini događajem za pamćenje, a to je mamutski, “nečuveni” nastup Leta 3 koji u ovakvom trosatnom formatu nikad nije nastupao u Rijeci. Koncert koji je sadržavao gotovo sve udarne uspješnice iz njihove duge i bogate karijere bila je prilika za pravo frenetično divljanje svih njihovih fanova, što su oni bez sustezanja i prihvatili. Atmosfera je jasno pokazala koliko su ljudi željni dobre zabave i da, koliko god nas mjere fizičkog distanciranja nastoje udaljiti jedne od drugih, za naše dobro, umjetnost i glazba su tu da nas drže na okupu. I to je za naše dobro.
Hvala Rijeko, hvala grade!
Foto: Stephany Stefan